ÄÄNITYS JA ÄÄNENTOISTOPALVELUT

 

Pro Audile Oy on erikoistunut akustisen musiikin tallentamiseen ja äänentoistoon perinteisestä klassisesta nykymusiikkiin ja kamarijazziin saakka.

Erittäin korkeatasoinen kalusto ja mittava kokemus takaavat ensiluokkaisen lopputuloksen kaikenlaisten kokoonpanojen kanssa ja erilaisissa äänitystiloissa.

Klassisesta

        kamarijatsiin.

Äänittäminen:

Äänittäminen on paljon enemmän kuin  vain äänen tallentamista. On osattava löytää musiikin juoni, tarina ja elämä, sekä hallittava mm. orkesterin ja solistien keskinäiset balanssit, äänensävyt, sointikuvat ja tilan tuntu. Ammattitaitoinen äänittäjä osaa laittaa  oikean määrän laadukkaita mikrofoneja oikeaan paikkaan. Hän osaa myös  kuunnella ja toteuttaa taiteilijoiden näkemystä äänikuvasta tyrkyttämättä pelkästään omia näkemyksiään.

Miksaus:

Editoinnin jälkeen tehdään miksaus, eli kaikki raidat miksataan oikeisiin balansseihin,  joko stereoksi tai monikanavaiseksi. Miksauksessa jokaista raitaa voidaan erikseen kaiuttaa, kompressoida, ekvalisoida, panoroida, vahvistaa tai vaimentaa. Tällä hetkellä käytettävissä on 64 yhtäaikaisesti äänitettävää raitaa.

Editointi:

Levytyssessiossa  materiaalia kertyy noin 6-12 tuntia stereona mitattuna, josta sitten kasataan sopivat ja parhaat otot yhteen. Tähän tarvitaan hyvä työkalu: editointiasema, joka suoriutuu ongelmitta jopa 100Gb kokoisesta äänimateriaalista. Jotta leikkaukset soljuvat ongelmitta ja aikaa viemättä, ilman että ne kuuluvat ja takkuavat,  työkoneen on oltava  erittäin korkealaatuinen.

Alan uutuudet ja legendat

Normaalisti äänityksissä käytetään 8-30 kanavaa, riippuen musiikista ja esiintyvän kokoonpanon koosta. Pitää kuitenkin muistaa, että miksausta tärkeämpi työvaihe on itse äänittäminen. Jos perusasiat eivät ole äänityksessä kunnossa, ei niitä miksaamallakaan muuksi muuteta.

Miksaaminen tekee soundit ja balanssit

Editoinnissa koostetaan musiikki parhaista paloista

Nopea ja hyvä editointi säästää asiakkaan kuluja, kun editointiin käytettävä aikamäärä saadaan pidettyä pienenä. Sen lisäksi, että editoinnissa lisätään ja leikellään äänipaloja, voidaan myös mm. virettä ja muita äänen ominaisuuksia muokata.

Masterointi:

Masteroinnissa viimeistellään levy painokuntoon. Kappaleet laitetaan oikeaan järjestykseen ja niiden välit rakennetaan sopiviksi joko akustiikasta tai hiljaisuudesta. Kappaleiden keskinäiset tasoerot säädetään sopiviksi ja tehdään ehkä vielä pieniä sävysäätöjä,  kompressointia ja mahdollista kaiuttamista.

Masterointi viimeistelee soundit ja tekee tarvittavat koodaukset levylle

Lopuksi nimetään kappaleet, lisätään koodit ja tunnukset paikalleen. Sitten levy onkin jo valmis tehtaalle lähetettäväksi, kunhan asiakas on kuunnellut ja hyväksynyt tuotteen.

Saliäänen vahvistaminen:

Akustisten soittimien vahvistaminen ei ole lainkaan sama asia kuin rokkibändin vahvistaminen. Tarvitaan näkemys vahvistettavasta musiikista, laadukkaat mikrofonit, hurisematon ääniketju ja laadukkaat kaiuttimet. Tällöin saadaan äänellisesti laadukas lopputulos niin, että soitin kuulostaa omaltansa, mutta vain voimakkaammalta -  ilman vääristymiä, värittymisiä ja hurinoita.

Akustisiin tilanteisiin laadukasta äänenvahvistamista

Äänitys- ja äänentoistopalvelut